Gå til innhold
Vegard-pa-tur

Glutenfri mat på tur i skog og mark

Publisert 19. juni 2011
Oppskrift som er godt egnet for turfolk!

Om man skal ut på en enkel søndagstur eller på en lengre ekpedisjon er prinsippene de samme når det gjelder mat.  Det må være enkelt å lage, ha god smak, lav vekt og gi riktig mengde energi til kroppen.  Når man i tillegg har fått gaven, cøliaki, får man en liten ekstra utfordring med tanke på at det litt for ofte står: Hvetemel på varedeklerasjonen når man er i butikken for å handle.  Men her er noen tips og triks som undertegnede har plukket opp over tiden.

 

Bannock:

De gamle inuittene som ferdet igjennom Canada for flere hundre år siden oppfant dette brødet.  Denne oppskriften er like genial i dag og kan lages enten på bål eller stomkjøkken:

  • 100 gr glutenfritt fint mel
  • 100 gr glutenfritt grovt mel
  • 3 ss bakepulver
  • 3 ss Viking tørrmelt
  • Litt salt
  • 1 ss brunt sukker
  • 3 ss olivenolje
  • Vann etter behov.

Rør sammen de tørreingrediensene hjemme før turen og tilsett vann når du skal lage brødet.  Klem deigen utover en forvarmet stekepanne med olivenolje. Stek brødet til det er gjennomstekt og tilsett gjerne en liten ”dært” med brun rom mot slutten av steketiden.

 

Fiskesuppe:

Er du så heldig at du har tilgang til fersk fisk når du er på tur vil jeg anbefale deg denne artige  miksen av velkjente ingredisenser.  Kok fisken i 2 liter vann, etter 15 min tar du fisken ut og renser den så du bare har fiskekjøtt igjen.  Bruk fiskekrafta som vann som tilsettes med:

  • 2 pakker Toro grønnsakssuppe
  • 1 pakke Toro rett-i-koppen fiskesuppe
  • 2 pakker Potetmos
  • Krydder, smør og salt etter ønske.

Denne smaker rett og slett fantastisk godt og potetmosen gir den en god jevning, og grønnsakssuppa tilsetter riktig garnityr.

 

Omelett på flaske:

Omelett er fantasisk godt og ikke minst enkelt, men faren for at eggene knuses er overhengende.  Derfor er det et smart triks og vispe sammen eggene med salt, pepper og vann for så å helle det over i en plastflaske.  Da heler du det enkelt over i pannen når du skal kokkelere på tur!  Topp det gjerne med ost, skinke, grønnsaker osv.

 

Stekt lefse:

Nå spiser over 44 % av alle nordmenn taco minimum en gang i uken så derfor må det jo også finne veien ut på tur!  En smakfull tacorett på tur er rett og slett:

2 lefser med sterk tomatsaus, ost og noen pølsebiter.  Legg ingrediensene i mellom to glutenfrie tortilla lefser og stek den på hver siden i en stekepanne.  Helt herlig!

 

God tur!

 

 

Har du noen gode turtips? Del dem gjerne med oss i kommentarfeltet under saken!



Annonser