Gå til innhold
Infohefte-til-nettbutikken

Be venner og kjente teste seg for cøliaki!

Publisert onsdag 9. mars 2011
Mange mennesker lever i dag med regelmessige mageproblemer og tretthet. Men i et travelt samfunn der klokken er den viktigste gjenstanden, er det ikke alle som tar seg tid til å oppsøke lege for å la seg teste for cøliaki.

Som mange sikkert er klar over, er det en svært liten andel av dem som har glutenintoleranse, som faktisk vet at de har det. Forskere anslår at ca 2 % av befolkningen i Norden har cøliaki, mens kun få av dem har fått det påvist. Det vil si at det trolig er opp mot 40 000 cøliakere i Norge. En enkel blodprøve kan indikere cøliaki, men diagnosen kan kun fastsettes ved tynntarmsbiopsi.

 

Ikke mulig å rømme fra diagnosen

Symptomene kan være svært forskjellige, men de typiske er vektreduksjon, hard avføring, beinskjørhet, mangel på jern/enkelte vitaminer og slapphet. Spør man en person om han/hun kunne tenke seg å teste seg for cøliaki, får man ofte dette svaret tilbake: ”hvis jeg har det, så vil jeg helst ikke vite om det”. Denne frasen synes jeg heller at folk bør bruke til sykdommer de faktisk ikke kan gjøre noe med for å bli bedre. Det som er så bra med cøliaki, er at man er helt 100 % frisk dersom man holder seg til et glutenfritt kosthold.

 

Kroppen skades - uansett!

En annen kommentar som ofte kommer fra dem som slurver med den glutenfrie dietten sin, er: ”jeg blir ikke dårlig av å spise glutenholdig mat”. Dette stemmer kanskje for noen, men selv om man ikke blir fysisk dårlig av å spise gluten vil alltid kroppen ta skade av det om man har cøliaki. I tarmen har vi noe som heter tarmtotter. Disse har en stor overflate, og har som oppgave å bryte ned næringsstoffene i maten, for så å suges opp av kroppen. Om en cøliaker får i seg gluten vil disse tarmtottene brytes gradvis ned over tid, og næringsstoffene vil bare gå rett gjennom kroppen uten å bli utnyttet. Dette fører til at man blir trøtt og slapp over tid. Enda verre konsekvenser av dette, er blant annet at risikoen for kreft i mage og tarm, øker betraktelig.

Flere cøliakere - bedre tilbud

Jeg synes dermed at en av de store målsetningene våre da burde være å få folk til å teste seg for cøliaki. Jo flere som får påvist cøliaki, desto bedre tilbud vil det bli både i butikker og restauranter. I tillegg slipper man forhåpentligvis å få spørsmål som ”hva er cøliaki?” eller ”kan du spise poteter?” Hjelp oss med å gjøre det lettere å leve med cøliaki. Så hva venter du på? Sett i gang og få venner og kjente til å teste seg!

Skrevet av Jørgen Wengaard