Gå til innhold
Thea-til-c-nytt

Thea Hegstad: JEG SPISTE MEG FRISK

Publisert torsdag 28. april 2011
Bladet ”helse&velvære”, som er medlemsmagasinet til apotekkjeden Boots, har i sitt første nummer for 2010 mye interessant og opplysende stoff om cøliaki og glutenfri kost. En av artiklene er et stort intervju med nylig avgåtte NCFU-leder Thea Skårdal Hegstad. "Det gjelder å se mulighetene - ikke begrensningene," er hennes melding til leserne.

Thea, som har vært aktiv i det glutenfrie organisasjonsarbeidet i flere år, forteller at det var en stor overgang å begynne med glutenfri kost da hun ble diagnostisert som 13-åring, men at gevinsten var desto større. –Et glutenfritt kosthold er en liten forsakelse hvis alternativet er å være syk. Sånn i det daglige er det helt uproblematisk, sier hun, og får støtte av samboer Anders. Han opplever ingen store begrensninger ved det at Thea lever glutenfritt. –Den største forskjellen er vel at vi lager det meste av maten fra bunnen av, med ferske varer framfor halvfabrikata. Det er liksom ikke bare å slenge over en posesuppe, de fleste slike produkter er det hvetemel i. Konsekvensen er at vi spise veldig sunt, og det er jo ingen ulempe, sier Anders.


Brødet skiller
- Vi spiser stort sett mat som er naturlig fri for gluten, som grønnsaker, ris, kjøtt og fisk. Den største forskjellen i Anders og mitt kosthold, er at han spiser vanlig brød, mens jeg spiser glutenfritt. Og selvfølgelig kan han oftere takke ja til et stykke kake sånn på sparket, forteller Thea.
                For en tid siden sto ikke mindre enn tre forskjellige kaker på lunsjbordet på Theas jobb, ingen av dem glutenfrie. – Der og da var det hardt å takke nei, men jeg vet at det ikke er verd det, for det er faktisk skadelig for kroppen. Da er det bedre å motstå fristelsen, sier Thea, som kan mye om sin egen sykdom, blant annet gjennom jobben som sykepleier ved avdeling for gastromedisin ved Aker Universitetssykehus.
                - Det er interessant å jobbe med sykdommer relatert til fordøyelsen. Jeg lærer mye, i tillegg til at min egen erfaring kommer til nytte, sier Thea Hegstad i intervjuet som vi her bare har gitt et lite utdrag fra.


Denne artikkelen sto i utgangspunktet på trykk i C-nytt nr. 3, 2010.