Gå til innhold
Fornoyd-bjorn-med-glutenfri-starbuckssandwich1

Enda lettere å spise ute!

Publisert onsdag 13. august 2014
Cøliakere har nå enda en grunn til å glede seg til jul. 14. desember må alle utesteder fortelle hvilke allergener som finnes i maten.

Det er et nytt direktiv fra EU som sikrer cøliakere, og andre allergikere, retten til å vite hva som er i maten man spiser. Det betyr at det ikke bare er i Norge det er lettere å spise ute. Men på alle restauranter i hele EU. 

Kravene gjelder for alle typer serveringssteder. Alt fra den fineste restaurant, til den mest slitne pølsebod må fotelle hva de putter i maten sin. Og det holder ikke å bare gi informasjonen muntlig. Informasjonens skal gis skriftlig, og må "relateres til den aktuelle retten": 

Det betyr altså at du har krav på god informasjon, som presenteres på en forståelig måte, uten at serveringspersonalet kan misforstå og skape unødig frustrasjon. En framgang både allergikere og servitører sikkert setter pris på.. 

Totalt er det 14 forskjellige allergener som må deklareres. Blant de andre allegenene er egg, fisk og nøtter. Du er altså dekt også med ulike kryssallergier og lignende. 

Vi gleder oss, og ser fram til mange hyggelige restaurantbesøk i tiden framover. Og kanskje vil den nye merkeordningen bidra til at løfte bevisstheten rundt hva som finnes av allergener i ulik mat, også blant dem uten allergier? 

 

Les mer os NRK her: - Matallergikere kan glede seg, 28.07.2014