Gå til innhold
sommerleir2

Ny rekord for sommerleiren!

Publisert mandag 15. juli 2013
Atter en gang ble det satt rekord for antall deltakere på årets NCFU-høydepunkt. 68 ungdommer fra 15-26 år reiste til Elverum folkehøgskole for en begivenhetsrik sommerleir. Les mer om hva som skjedde på leiren her!

De unge cøliakerne samlet seg i folkehøgskolens kantine. Flere hadde vært på NCFU-leir tidligere, og de gledet seg over å se igjen kjente fjes og å ønske velkommen og bli kjent med dem som var med for første gang. Leirleder Geir klirret i glasset for å få alles oppmerksomhet.

 

– Det er en glede å se så mange flotte ungdommer her! Vi blir bare flere og flere for hvert år. Vi topper rekorden gang på gang, og da blir det stadig morsommere å arrangere leir.

 

Blåtur og bading

Tradisjonen tro var det ut på tur første dagen. Gruppa slo seg ned ved en hytte der det blant annet ble arrangert konkurranse om hvem som kunne lage den beste maten ved hjelp av noen få ingredienser og stormkjøkken. Diverse aktiviteter skulle også gjennomføres mens lagene var mest mulig teipet til hverandre.

 

Snart ble grillen tent opp og fylt med koteletter og pølser med glutenfritt tilbehør. Senere ble det også tid for den amerikanske kombinasjonen kjeks, sjokolade og grillede marsmallows. Ingunn forklarte til noen som ikke hadde smakt det før.

– Det heter s’mores. Utrolig godt, det er verdt å prøve.

 

Været var ikke alltid på topp, men Jonas tok likevel initiativ til bading. For de badeglade var det gjerne plass til et morgenbad, formiddagsbad, ettermiddagsbad og kveldsbad uansett om det regnet eller om sola var på besøk.

 

Gokart og golf

Regnet var heller ingen hindring for gokart-kjøring. Det betydde bare at enkelte av rundene ble ekstra spennende med litt glattere bane. Da golfen sto for tur, hadde været ombestemt seg, så sola skinte da NCFU-erne skulle lære seg å slå så langt som mulig. Instruktøren viste og forklarte hvordan man best skulle håndtere kølla.

– Bena i skulderbredde, knærne i lett bøy, rumpa litt ut. Med den rette teknikken kan ballen gå over hundre meter.

 

 

Glutenfri mat

Hvis man griper mulighetene, er det nesten ikke grenser for hva man kan få til. Det var temaet Anders Bronken holdt foredrag om, hvordan sette seg et mål og motivere seg selv til å følge det. Initiativtaker til leiren Per Egil Andersen fulgte opp med tanker om det å se muligheter.

 

– Hvis du har 14 dagers ferie og halve ferien har gått, kan du enten tenke at ferien er snart ferdig, eller så kan du tenke at det er én hel uke igjen å kose seg på. Hvis man har cøliaki, kan man gå inn i en butikk og stirre på veggen med bakverk man ikke tåler, eller så kan man se på fiskedisken, kjøttdisken, fruktavdelingen og veggen med sjokolade som man kan spise.

 

I tillegg kan man sette seg som mål å få til god, glutenfri bakst. Bakeleder Trine Davidsen veiledet ungdommene i å bake blant annet smultringer, minicalzoner, berlinerboller, nordlandslefser og wienerbrød. Wei Wei var strålende fornøyd med resultatet.

– Jeg merket jeg fikk litt høyere selvtillit av å få til å lage så gode boller.

 

 

Bursdagsfeiring

Siden NCFU fyller ti år i år, ble det ekstra feiring den siste kvelden, med festmiddag, tre etasjes kake og underholdning. Kjetil arrangerte musikkquiz, og leder Kristin presenterte vinnerne av de forskjellige konkurransene fra leiren, blant annet ballongblåsing, seigmannleting, kleslenke, fotokonkurranse og heiarop-laging. Sebastian og Filip avsluttet kvelden og klappet takten til et enkelt budskap.

– It ain’t no party like a gluten-free party!

 

Tekst: Miriam Øyna

Bilder: Kristin Kvalvik