Gå til innhold
nav-logo_126109a

Ta med grunnstønaden på utenlandsstudier!

Publisert torsdag 28. april 2011
Har du cøliaki og vurderer å studere i utlandet, er du kanskje usikker på hva som skjer med grunnstønaden? Det er ikke rart. Ulik praksis, og uklare regler har vært situasjonen for mange cøliakere. Nå har NCFU fåttt endelig avklaring fra NAV på hvordan reglene skal praktiseres!

Flere NCFU- medlemmer som studerer i utlandet, har opplevd usikkerhet knyttet til hvilke rettigheter de har til grunnstønad. Mange utenlandsstuderende cøliakere har opplevd at forskjellige studenter har møtt ulik praksis fra NAV, hvor noen har fått grunnstønad, mens andre ikke har det.

Før sommerferien satte inn for fullt, tok NCFU kontakt ned NAV for å få en endelig avklaring på hvilke regler og praksis som gjelder. Nå har svaret fra NAV kommet, og det er positiv lesning for alle cøliakere som vurderer å ta deler av studiet i utlandet.

I brevet fra NAV slås det klart og tydelig fast at retten til grunnstønad er knyttet til medlemsskap i folketrygden. Alle medlemmer av folketrygden har altså krav på grunnstønaden som skal gjøre det lettere å leve glutenfritt. Og medlem av folketrygden, ja, det må du være hvis du mottar lån og stipend fra lånekassen!

Studerer du i utlandet, med støtte fra statens lånekasse, har du altså krav på grunnstøtte fra NAV.

Opplever du problemer med utbetaling av grunnstønad som utenlandsstudent? Ta gjerne kontakt med oss på [email protected]

Hele brevet fra NAV finner du her