Hva sier utvekslingsorganisasjonene om cøliaki på utveksling?
Vi snakket med to av de største utvekslingsorganisasjonene i Norge, for å høre hvordan de tilrettelegger for elever og studenter som har cøliaki og reiser på utveksling.
STS Education
STS - Student Travel Schools har utvekslingsprogrammer og språkreiser på high school-nivå. STS tilbyr utveksling til Nord- og Sør-Amerika, Europa, Asia og Oseania.
For å sørge for at utvekslingselever med cøliaki har en trygg og positiv opplevelse, kommuniserer vi med eleven og deres foresatte om elevens cøliaki og diettrestriksjoner. Vi søker vertsfamilier som er villige til å tilpasse seg elevens diett, de blir informert om cøliaki og de får veiledning om hvordan de kan tilberede et trygt miljø før eleven kommer. Elever har også en lokal koordinator som gir de støtte underveis, blant annet ved å gi eleven informasjon om matvarer og restauranter som tilbyr glutenfrie alternativer.
Eventuelle ekstrakostnader kan forekomme, men det kommer an på hvilket land man reiser på utveksling til. De fleste destinasjoner har en mindre avgift for studenter som skal dekke mat, avvik eller allergier, da tilrettelegging av kosthold kan medføre ekstra utgifter.
Kommunikasjonen med vertsfamilien starter allerede i forkant av elevens ankomst. Vertsfamilien blir grundig informert om elevens cøliaki og diettrestriksjoner, og de kan ta kontakt med oss for spørsmål og tilbakemeldinger. Familien får veiledning om cøliaki, og informasjon om hvordan de kan tilberede trygg og glutenfri mat, og oppmuntres til å ha en åpen kommunikasjon om planlegging av mat og eventuelle utfordringer. I tillegg til dette har vi også månedlige oppfølginger med eleven og vertsfamilien for å sørge for at alt går bra.
YFU
YFU står for Youth For Education, og tilbyr utveksling for elever på videregående skole. Med YFU kan du reise til Nord- og Sør-Amerika, Europa, Asia, Oseania og Sør-Afrika.
Hvert år har vi utvekslingselever med cøliaki, som drar til ulike land. Når en elev i søknaden angir at de har cøliaki, dobbeltsjekker vi alt under godkjenningsprosessen. Vi bekrefter med vår partner i mottakerlandet at alt er i orden, og at de kan tilby en vertsfamilie for en elev med cøliaki. Vi får bekreftet alt før eventuelle kontrakter sendes til signering, så vi er sikre på at vi ikke gir tomme løfter, og at eleven faktisk kan reise til landet de vil til. Vi ønsker å være inkluderende og også troverdige.
Generelt er det ingen ekstra kostnader for utveksling med cøliaki. Vi kan spørre om eleven er komfortabel med noen ganger å kjøpe glutenfritt brød, men vi forventer ikke at eleven dekker matutgifter selv. Vi forventer at vertsfamiliene dekker minimum 3 måltider om dagen. Hvis eleven for eksempel spiser mye brød og ønsker å fortsette med det, ber vi elevene noen ganger om å kjøpe dette selv.
Vi er opptatt av å stille mange spørsmål og få med oss detaljer om elevens behov. For eksempel hvor alvorlig cøliakien er, hvilke symptomer eleven får, og hva eleven mener vertsfamilien bør være oppmerksom på. Dette kan for eksempel være om mat må tilberedes helt separat, eller om man kan dele kjøkkenutstyr, eller om hele husstanden bør være glutenfri. Vi prøver å gi så mye informasjon som mulig før oppholdets start, så vertsfamilien er forberedt, informert og vet hvilket ansvar de har.
Noen tips til utvekslingsoppholdet
- Undersøk stedet du skal være før du drar, og gjør deg kjent med butikker og ulike spisesteder som har glutenfritt.
- Pakk med deg noe glutenfritt i bagasjen (eks. knekkebrød, brød, havregryn, gryteretter) for de første dagene, da det kan ta litt tid å finne glutenfritt noen steder.
- Er du usikker på maten som blir servert på skolen eller hos venner/vertsfamilie, spør! Det er bedre å spørre en gang for mye enn for lite og bli dårlig.
- Alltid ha med deg snacks i sekken/vesken, uansett hvor du går. Dette kan være alt fra nøtter, frukter eller lignende, da det ikke alltid er så lett å finne glutenfri mat/snacks overalt.
- Print ut oversettelseskort med info om cøliaki på språket i landet du skal reise til. Disse finner du på ved å logge inn på Mine sider (lenke)
- Ta kontakt med utvekslingsorganisasjonen du skal reise med for å sørge for at både de og vertsfamilien er informert om din cøliaki og dine behov.
- Ha litt is i magen. Noen ganger må man ta noen sjanser. Det kan være ubehagelig å være redd for å bli dårlig, men ofte går det også fint
- Ikke la cøliakien stoppe deg fra å reise. Det kommer til å bli en fantastisk opplevelse uansett!
Det er helt naturlig å kjenne på stress og nervøsitet i forkant av et utvekslingsopphold, særlig om man er avhengig av å få tak i glutenfri mat. Men en del av opplevelsen er å kaste seg ut i det, og ikke la cøliakien stoppe deg fra å dra på utveksling. Ved å undersøke litt i forkant, snakke med utvekslingsorganisasjonen din og kommunisere godt med vertsfamilien din kan du sørge for at du får et trygt og fint opphold uansett!
Materialet til denne artikkelen er hentet fra UNG 02/24, der redaksjonen besto av Thea, Kathrine, Sofie og Ida Kristine. Hele utgaven kan du lese digitalt på Mine sider (lenke).