Erfaring fra både by og land

Ida har bodd i Bergen de siste 5 årene, og i dag studerer 24-åringen til å bli bioingeniør ved Høgskulen på Vestlandet. Til tross for at hun fremstår som en ung og vibrant storbykvinne, har Ida egentlig vokst opp på tettstedet Ulefoss i Telemark. Dette har bidratt til at hun har opplevd både fordeler og ulemper med å bo i by og land, og har derfor måttet utfordre seg selv mer på matlagingsfronten enn mange andre.

– Jeg kan ikke legge skjul på at det er enklere å finne spisesteder og barer med glutenfritt tilbud i Bergen enn i en småby, innrømmer Ida. Jeg husker at det tidligere var vanskelig å bare finne et godt brød. Man måtte gjerne gjennom tre-fire butikker for å finne det jeg skulle ha, og ofte hadde produktene frostskader fordi det hadde ligget i fryseren for lenge.

Til tross for noe dårligere utvalg i distriktet, er det ikke slik at storbyene får toppscore heller.

– Det er ikke mange år siden det var et problem å finne en glutenfri øl i Bergen. Nå som øl har blitt ganske populært har det også blitt enklere å få tak i glutenfri øl, men da jeg startet å studere opplevde jeg at jeg ikke fant glutenfritt øl i fadderuka, forteller Ida. Hva gjelder spisesteder er det såklart noe mer utfordrende når man har cøliaki og er vegetarianer – da snevrer man inn utvalget ganske mye. Det største problemet er egentlig restauranter som slurver, som at de steker flere ting på samme plate. Min go-to er å dra på indisk restaurant fordi de alltid har et vegetarisk alternativ og bruker svært lite gluten.

Likevel må Ida innrømme at hun synes glutenfri mat ute ofte er ganske kjedelig og dyrt. – Da er det bedre å lage ting hjemme på studentbudsjett. Det er sjeldent det er problematisk å være student og spise vegetarisk når man har cøliaki, det er ofte billigere å droppe kjøttet! Man må jo såklart være glad i å prøve nye ting og være søkende på nye opplevelser.

Å dele på kjøkkenutstyret

Likevel må Ida innrømme at det er en stor utfordring ved å være student og ha cøliaki – felles kjøkken i kollektiv.

– Det er mye kontaminering man ikke tenker over og får i seg, forteller Ida. Sist jeg tok blodprøver fikk jeg beskjed av legen at det har vært mye slurving hjemme. Dette er fordi man bruker samme kjøkkenredskaper, så man er avhengig av at de du bor med tar hensyn og vasker godt opp etter seg. Det er mulig å markere ting med “glutenfritt”, slik at folk vet de ikke skal bruke enkelte redskaper, men likevel vil jeg jo leve så normalt som mulig og ikke bli minnet på hele tiden at man trenger tilrettelegging. Det at jeg har cøliaki definerer meg ikke som person, det er jo først og fremst en vane – det å sjekke om noe er glutenfritt er det samme som å knyte skolisser. Det er jo ikke noe “galt” med meg. Jeg liker ikke at diagnosen min står skrevet på panna mi.

Glutenfritt og kjøttfritt

Da Ida først flyttet hjemmefra var den største utfordringen hvor dyrt glutenfrie og kjøttfrie erstatningsprodukter var.

– Mange vegetarianere må se seg nødt til å benytte erstatningsprodukter når man for eksempel skal ut i parken og grille om sommeren, sier Ida. Her kan det jo bli utfordrende å finne ting som er både glutenfritt og vegetarisk som funker på grill. Et tips er å kjøpe vegetarpølser, da de ofte er glutenfrie. De bruker oftest erteprotein eller eggprotein, i motsetning til burger-erstatninger som kan inneholde litt hvetemel.

Ida blir spurt om hun kan dele sin favorittoppskrift som er både glutenfri og kjøttfri.

– Såklart, utbryter Ida!

 

Idas asiatisk-inspirerte pastasalat
ca. 3 porsjoner

Ingredienser:

 • 160 gram glutenfri spagetti
 • En liten hjertesalat
 • En rød spisspaprika
 • En halv mango
 • En stor gulrot
 • En håndfull koriander
 • En håndfull peanøtter

Ingredienser saus:

 • Saften fra en halv lime
 • En spiseskje sesamolje
 • En teskje revet ingefær
 • To-tre fedd finhakket hvitløk
 • En spiseskje honning
 • Litt fersk chili

Fremgangsmåte:

Kok opp pasta etter anvisningen på pakken. Kutt opp hjertesalat, spisspaprika og mango i passe store biter. Riv gulrøttene på et rivjern og putt alt i en bolle. Når pastaen er klar hiv den oppi sammen med resten. Kutt opp en håndfull peanøtter og koriander og strø over Ha alle ingrediensene til sausen i en liten bolle og bland sammen, og hell det så over resten av salaten. Bon appétit!