NCF og NCFU har i denne førjulstida saumfart butikker rundt om kring i jakten på den ultimate glutenfrie juleøl. Utvalget var noe snevert så vi har også inkludert andre øl som vi mener kan være passende til høytiden. Vi har vurdert ølet ut i fra 4 kategorier; farge, lukt, smak og julestemning hvor smak teller sterkest. Testpanelet består av 2 medlemmer fra sekreteriatet til NCF og 3 fra NCFU

Knut H. Petterson er vårt glutenfriealibi og er i tillegg generalsekretær for Norsk cøliakiforening. I tillegg til Knut er NCF representert av selverklært glutenfrie ølekspert Lars André Johnsrud.

Fra NCFU er vi godt representert med Untappdchamp og generalsekretær Sigvor Kristine Rullestad, initiativtaker og panelets nøttefriealibi Una Pasovic, og økonomirådgiver Guro Nyhus Hagen som er med for å sjekke den samfunnsøkonomiske nytten av testen.

Panelet gjenspeiler befolkningen så langt det lar seg gjøre.

Testens vinner kommer fra østlige strøk, nærmere bestemt Baltikum. Sori Brewing sin Christmas Gorilla treffer på alle av testens 4 punkter. Denne fikk terninkast 6 av samtlige av panelets deltakere. Denne ølen er mørkere enn de mørkeste desemberdager, men med en gang du tar en slurk er det som om julefreden senker seg over deg. Kommentarer som «lekker farge» «nydelig lukt» og «wow digg» ble plukket opp, panelet er klar i sin sak; årets glutenfrie juleøl!

Vi har fått plass til to øl frå årets glutenfrie bedrift 2020, nemlig NUA. De har laget to juleøl, en med det spennende navnet «juleøl» og neste med navn «julebukk»

NUA´s Juleøl er å få kjøpt på Gulating. Denne slo godt an i panelet da den hadde en typisk juleøllukt som fikk alle i julestemning. På flasken hadde de en julenisse som brakte stemninga enda lenger opp. Panelet var rimelig samstemte på at denne var en svært god juleøl som sjekker alle punktene, men den kunne godt fått en prosent og to mer for å få smaken ordentlig til, den faller litt sammen på slutten. Likevel en svært kurant juleøl; det blir en sterk 4´er på NUAs første øl.

Julebukk er NUA sitt andre innslag i testen. Denne er lagret på eikefat, noe som setter stort preg på ølet. Knut er veldig bestemt på at denne er en sterk nummer to i rangeringen, dette er noe som gjenspeiles i evalueringen til flere av testerne, denne får terningkast 5. Den har en herlig duft av jul og julestemning, etiketten er fin og smaken er god! Denne er en del sterkere i prosent enn sin lillebror «juleøl» som gir den en fyldigere smak som varer lenger.

To øl gir oss i år deres «Nisse Juice» en nær slektning av Snuble Juice. En IPA vil nok ikke gi den store julestemningen men lettpåvirkelige som vi er så holder det med at ordet «nisse» står på. Det er en god øl, men det er lite som minner om jul der, den er fruktig og kan passe like godt sommer som vinter, en «helårsøl» som noen i panelet kalte den. Perfekt som de som ikke liker juleøl men vil føle seg inkludert i jula. Terningkast 3, men kun på grunn av manglende juleessens.

Sist ut av de typiske juleølene er Mack sin juleøl lite, om ikke bare er lav på ppm men også kalorier, dette burde jo være den optimale kombinasjonen i en ellers kaloritung høytid. Fargen er lysere enn de over, men det byr ikke panelet imot. Den lukter juleøl men på smak faller den litt i gjennom. Den smaker mer som en øl med en litt juleøl ettersmak enn en faktisk juleøl. Når det kommer til julestemning kommer det kort og konsist fra Knut Petterson «står det jul på boksen er det en juleøl» og en slik logikk er det få som kan argumentere mot. Derfor ender mack opp på en 4´er, en allsidig øl som vil gå til det meste jula gjennom!

De to siste panelet skulle teste var ikke tradisjonell juleøl, men likevel øl som kan passe til høytiden med mye krydder og sødme.

Den første er Green´s Beer sin Gutsy Dark Ale. Denne ølen kommer fra et glutenfritt bryggeri i Belgia, og det er jo noe vi i cøliakiforeningen kan sette pris på. Dette var en lett og ledig øl, veldig frisk og fruktig, noe som kan være ett godt avbrekk til en tung julemat. Den har ikke en veldig distinkt lukt, men er god på smak. Lite julestemning i smak, lukt eller på flasken, men vi syns likevel den kan passe bra i tida som venter oss. Denne får en sterk 3´er på terningen.

Sist ut er Kinn bryggjeri si Pryl som lovar  at den skal væra prega av gyllent malt, sitrus, urter, innslag av tørka frukt. På etiketten ser me bilete av Ivar Aasen, og om det ikkje gjer panelet ei julekjensle er det fleire deltakarar som likevel blir varm om hjartet. Fargen på øla kan minne mykje om ei juleøl, dog litt lysare enn det panelet føretrekk. Øla både luktar og smakar godt, men det er få notar av jul der. Dog ei god øl ein kan kose seg med i ferien. Terningkast 4 til vestlendingen.

Så frykt ikke kjære cøliaker, årets utvalg av glutenfrie juleøl er kanskje ikke stort men det har høy kvalitet og er relativt variert. Her burde alle finne noe de kan like!