Disse spørsmålene har engasjert de europeiske cøliakiforeningene sterkt den siste tiden, og kommunikasjonslinjene har gått hett mellom landene. Vår europeiske paraplyorganisasjon, Association of European Coeliac Societies (AOECS), nedsatte en krisekomité for å finne gode løsninger for å støtte cøliakere i Ukraina, samt cøliakere på flukt til nabolandene.

AOECS Central Emergency Fund ble en av løsningene for å sentralisere styringen av donasjoner for å støtte ukrainske cøliakere.   

Støtt på Vipps

Du kan hjelpe med å gi en enkeltgave på Vipps til 516239 (valgfritt beløp - merkes med Ukraina).

Eller du kan sette inn valgfritt beløp på vår bankkonto: 3705.03.95376 (merkes med Ukraina).

NCF overfører alle penger uavkortet til AOECS Central Emergency Fund. De innsamlede midlene vil bli brukt til å støtte nasjonale cøliakiforeninger i Ukrainias naboland som aktivt tar imot ukrainske flyktninger.

Pengene vil gå til å:

  • arrangere og levere glutenfri mat til cøliakere i Ukraina, ledet av den polske cøliakiforeningen i nært samarbeid med den ukrainske cøliakiforeningen.
  • arrangere og levere glutenfri mat til flyktninger med cøliaki, i de landene som tar imot dem.
  • sørge for rådgivning og samlinger for ukrainske flyktninger med cøliaki med traumehjelp, spesielt for barn, og sosial integrering i mottakslandene deres.

Hvorfor penger og ikke mat?

På nåværende tidspunkt så har det blitt donert nok glutenfri mat fra matprodusenter i nærområdene, hovedsaklig fra Polen, Latvia, Ungarn og Romania. Akkurat nå prioriteres det å få midler til å betale for lagring av holdbare glutenfrie produkter, samt transport og logistikk for å få sendt den glutenfrie maten til Ukraina og eventuelle flyktningleire.

På lengre sikt kan det også bli behov for donasjoner av mat. Dersom du er en matprodusent som er interessert i å donere glutenfri mat, ta kontakt med oss i Norsk cøliakiforening, og vi vil ta kontakt videre med AOECS.

 

 

Photo; istock